• logo
  • shakarim
    u n i v e r s i t y
Білім беру бағдарламалары
6B08201 - Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
B078 Мал шаруашылығы білім беру бағдарламаларының тобы 6B08 Ауыл шаруашылығы және биоресурстар білім беру саласына кіреді.

Кіріспе
2022 жыл - 4 орын 2023 жыл - 8 орын "Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті" КеАҚ Ветеринария және агроменеджмент факультетінің "Ауыл шаруашылығы және биоресурстар" кафедрасы іске асыратын "Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы" білім беру бағдарламасы өңірлік еңбек нарығының қажеттіліктерін, Қазақстан Республикасы Ғылым және жоғары білім министрлігінің нормативтік құжаттарының талаптарын ескере отырып әзірленген және білім беру процесін ұйымдастыруға арналған құжаттар жүйесі болып табылады. Білім беру бағдарламасы білім беру процесін іске асырудың мақсаттарын, күтілетін нәтижелерін, мазмұнын, шарттары мен технологияларын, осы даярлау бағыты бойынша түлекті даярлау сапасын бағалауды регламенттейді және түлектің кәсіптік қызметінің бағдарламасы мен бағытының сипаттамасын, Оқыту нәтижелері мен алынған құзыреттерді, оқыту нәтижелерін бағалау саясатын, білім алушыларды даярлау сапасын қамтамасыз ететін білім беру процесін ұйымдастыруды, білім беру бағдарламасын құрайтын модульдердің сипаттамасын қамтиды. Білім беру бағдарламасының мазмұны модульдік форматта әзірленген оқу жоспары арқылы іске асырылады, онда білім берудің бірінші деңгейі үшін пәндердің үш циклы көзделген: жалпы білім беретін пәндер циклы, базалық пәндер циклы және бейіндеуші пәндер циклы, сондай-ақ оқытудың қосымша түрлері және қорытынды аттестаттау.
Даярлау бойынша білім беру үрдісінің аяқталуының негізгі критерийі бакалавр білім алушылардың теориялық оқытудың кемінде 205 кредитін, сондай-ақ практиканың кемінде 27 кредитін игеруі, 8 кредит қорытынды аттестаттау болып табылады. Барлығы 240 кредит.
4 жыл.
Мақсаты
Мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің заманауи технологияларын меңгерген және еңбек нарығының талаптарын қанағаттандыратын ауыл шаруашылығының білікті және бәсекеге қабілетті мамандарын даярлау.
Түлектің біліктілік сипаттамасы
  • Берілетін дәреже / біліктілік
    «6B08201 - Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы» білім беру бағдарламасы бойынша ауыл шаруашылығы бакалавры
  • Кәсіп атауы / маманның қызметінің тізімі
    - асыл тұқымды мал зауыттарда, фермаларда, акционерлік қоғамдарда, өндірістік кооперативтерде, кешендерде, құс фабрикаларында және ипподромдарда зоотехник, зоотехник-селекционер; - асыл тұқымды мал шаруашылығы өнімдерін бағалау инспекторы; -жануарлардан алынатын өнімдер өндірісін ұйымдастырудың технолог-менеджері; - Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің мемлекеттік мекемелеріндегі маман; -IT генетик.
  • СБШ (салалық біліктілік шеңбері) бойынша біліктілік деңгейі
    6
  • Кәсіби қызмет саласы
    ауыл шаруашылығы жануарларын күтіп-бағу және өсіру, ауыл шаруашылығы ұйымдарында мал шаруашылығы өнімдерін өндіру, қайта өңдеу және сату бойынша жұмыстарды ұйымдастыру және орындау.
  • Кәсіби қызмет нысаны
    - ауыл шаруашылық және аңшылық жануарлардың, құстардың және олардың өнімдерінің барлық түрлері мен тұқымдары; - машиналар және технологиялық жабдықтар; - мал шаруашылығы объектілері, барлық типтегі үй-жайлар; - табиғи және жасанды жемшөптің барлық түрлері; - ғылыми зертханаларға арналған жабдықтар; - жануарлардан шыққан ресурстар мен өнімдерді ұйымдастыру және есепке алу.
  • Кәсіби қызмет түрлері
    ұйымдастырушылық-технологиялық қызмет: - шығындарды азайту кезінде жоғары сапалы мал шаруашылығы өнімдерін өндіру жүйесінде ұйымдастыру, жоспарлау, басқару; - зоогигиеналық талаптарға сәйкес жануарларды жайылымда және жайылымда ұстауды ұйымдастыру. - ішкі жұқпалы емес аурулардың, жемдік токсикоздың алдын-алу бойынша шаралар, жануарлардың жекелеген түрлері мен топтарын азықтандыру және азықтандыру сапасын бағалау және бағалау. өндірістік-басқару қызметі: - жануарларды зоотехникалық және асыл тұқымды есепке алу; - асыл тұқымды жұмыс, генетикалық талдау; - мал шаруашылығы өнімдерін сату және өткізу. жоба қызметі: - мал және құс объектілерін салуға ЖСҚ әзірлеуге қатысу. ғылыми-зерттеу қызметі: - ауылшаруашылық жануарларының әр түрлі тұқымдарын құру, жақсарту; - сандық және сапалық экономикалық пайдалы белгілердің өзгергіштігін, тұқым қуалаушылықты, олардың өзара байланысын, ақуыздардың түрлері мен қан топтары бойынша жануарлардың шығу тегін сипаттайтын көрсеткіштердің есебі, жемшөптің, судың құрамын талдау, технологияның дамуы және әртүрлі жем түрлерін сатып алу, сақтау және пайдалану. оқу (педагогикалық) қызметі: - мамандық профилі бойынша орта кәсіптік және бастауыш кәсіптік білім беру ұйымдарындағы педагогикалық қызмет.
Құзыреттіліктерді дамытуға арналған оқыту модульдерінің картасы
Тілдік және социалдымәдениеттік дайындық

Модуль бойынша оқыту нәтижелері:

Азаматтық позицияны қалыптас тыру үшін қоғамның тарихи дамуының негізгі кезеңдері мен заңдылықтарын талдайды. Идеологиялық позицияны қалыптастыру үшін философия лық білім негіздерін қолданады; заманауи ақпараттық технология лар; тұлғааралық және мәдени аралық өзара іс-қимыл мәселе лерін шешу үшін қазақ, орыс және шетел тілдерінде ауызша және жазбаша түрде қатынасу; толыққанды әлеуметтік және кәсіби қызметті қамтамасыз ететін дене шынықтыру әдістері мен құралдары. Әлеуметтік, этникалық, конфессиялық және мәдени ерекшеліктерді төзімділікпен қабылдай отырып, ұжымдағы мінез-құлық тактикасын таңдайды.

Мал шаруашылығын интенсификациялауда биологиялық аспекпілер

Модуль бойынша оқыту нәтижелері:

Жануарлар биологиясының ерекшеліктерін ескере отырып, нақты технологиялық шешімдер жасайды.

Ауыл шаруашылық малдарын азықтандыру және өсіру

Модуль бойынша оқыту нәтижелері:

Жануарларды азықтандырудың, өсірудің және тиімді пайдаланудың заманауи әдістері мен тәсілдерін қолданады.

Ұсақ мал шаруашылығындағы технологиялар

Модуль бойынша оқыту нәтижелері:

Мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің және жас малды өсірудің заманауи технологияларын қолданады. Технологиялық процестерді объект ретінде талдайды және жоспарлайды басқару.

Мал шаруашылығындағы замануи технологиялар

Модуль бойынша оқыту нәтижелері:

Мал шаруашылығы саласында заманауи зерттеу әдістерін қолданады. Өнімдердің өндірістік процестері мен кәсіби қызмет саласындағы қызметтерді оңтайландыру бойынша шараларды талдайды.